PROMOCIJA KNJIGE ”AZIL U EVROPSKOJ UNIJI I BOSNI HERCEGOVINI”

Podijelite ovu vijest

Razne organizacije za zaštitu ljudskih prava, ali i Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice često kritiziraju politiku Europske unije o dodjeli azila. Već godinama je tema dodjele azila u zemljama Europske unije jedna od gorućih tema kojom se bave ministri unutarnjih poslova zemalja članica. U Uniji ne postoje jedinstvena pravila o azilu, već svaka zemlja ponaosob regulira to pitanje.

Nastojeći ući u ovu iznimno aktulenu i tešku materiju, dr. Suvad Konaković, radeći godinama na ovoj temi, u velikoj sali CKM promovisao je knjigu”AZIL U EVROPSKOJ UNIJI I BOSNI I HERCEGOVINI”. Dr. Suvad Konaković je autor niza eseja koji su objavljeni u naučnim i stručnim publikacijama, kao i knjige ”Ekstradicija i međunarodni ugovori” koja je katalogizirana  u Kongresnoj Biblioteci SAD-a u Vašingtonu, Institutu za komparativno pravo Švicarske u Lozani, kao i u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, Sarajevo.

Recenziju za knjigu uradili su akademik Vladimir Premec i prof.dr. Hidajet Repovac. Promotori knjige  bili su prof. dr. Zarije Seizović i dr. Nermin Šehović. Pored navedenih promotora, koji su dali stručni i naučni osvrt na knjigu, prisutnima su se obratili ambasador Republike Italije, Nicola Minasi i regionalna predstavnica UNHCR-a, Lucie Gagné.

Povezane novosti