PROMOCIJA STRIPA „SARAJEVSKI DUH“

slika za vijest strip izlozba
Izložba / Novosti

PROMOCIJA STRIPA „SARAJEVSKI DUH“

Sarajevska škola stripa, kao radionica u sklopu mnogobrojnih projekata za mlade koji se realiziraju u JU CKM, predstaviće se građanima Sarajeva, stripom “Sarajevski duh”.

Strip je baziran na tekstu Borisa Lalića i govori o razvoju grada Sarajeva kroz njegovu dinamičnu  i bogatu istoriju. Polaznici škole radili su na svojim sopstvenim projektima, a jedan dio adaptirao je kratku priču bosanskohercegovačkog pisca Borisa Lalića. Glavni lik je, zapravo duh urađen u maniru japanskih ”anime” likova (koje većina polaznika škole preferira i simpatizira). Taj zanimljivi “sarajevski duh” vodi nas kroz magična i turbulentna stoljeća, gdje se isprepliću stvarne činjenice i različiti likovni izričaji. Prvi dio stripa završen je i predstavljen sarajevskoj publici krajem 2020. godine i nosio je naziv “Sarajevska priča”. “Sarajevski duh”, poslužit će i kao edukativno-promotivni strip, u promoviranju domaćeg turizma i širenja znanja o našem gradu.

Na stripu je radilo jedanaest polaznika različitog uzrasta: Ivan Čulina, Matea Fajković, Ilma Tuka, Tina Zvečevac, Ajla Hasanbegović, Emin Jaganjac, Jelena i Boris Popović, Jasmin Vuk, Lukman Babajić i Anita Smajić. Pored promocije stripa, polaznici će predstaviti i originalne crteže na izložbi.

Promocija će biti održana  u četvrtak, 2. decembra, u 19 sati.