Realizacija projekta ‘’Kulturno-historijsko naslijeđe BiH’’ sa Emirom Durmiševićem u osnovnim školama sa područja Općine Centar

Podijelite ovu vijest

U proteklom periodu, osnovne škole ‘’Safvet-beg Bašagić’’, ‘’Musa Ćazim Ćatić’’, ‘’Isak Samokovlija’’, ‘’Hasan Kaimija’’, ‘’Silvije Strahimir Kranjčević’’ i ‘’Šip’’ bile su dijelom projekta pod nazivom “Kulturno-historijsko naslijeđe BiH”. Ovaj izuzetan projekat, vođen željom za promocijom bogate baštine Bosne i Hercegovine kroz ilustraciju i vizualne umjetnosti, ostvario je svoj cilj zahvaljujući angažmanu Emira Durmiševića.

Emir Durmišević, akademski umjetnik, illustrator i dizajner održao je seriju predavanja u navedenim školama, predstavljajući učenicima svoju autorsku knjigu “Kraljevi i kraljice Bosne”. Osim što je kroz svoje književno djelo oživio vjekovnu priču o vladarima Bosne, Durmišević je svojim prisustvom obogatio edukativno iskustvo učenika. Njegove ilustracije su postale prozor u prošlost, omogućavajući učenicima da se dublje upuste u fascinantnu historiju srednjovjekovnih bosanskih kraljeva i kraljica.

Projekat “Kulturno-historijsko naslijeđe BiH” realizirala je JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u saradnji sa Emirom Durmiševićem, a uz pokroviteljstvo Općine Centar. Ova saradnja predstavlja nastavak dugogodišnjeg partnerstva usmjerenog ka obogaćivanju obrazovnog iskustva učenika osnovnih škola, s ciljem isticanja važnosti i bogatstva kulturnog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Povezane novosti