REALIZACIJA PROJEKTA “KULTURNO HISTORIJSKO NASLIJEĐE BIH“

Podijelite ovu vijest

Kroz projekat “Kulturno historijsko naslijeđe BiH” koji je kreiran za djecu i mlade, JU CKM u saradnji sa Općinom Centar i osnovnim školama sa područja Općine Centar, proširiti će edukativne programe u cilju promocije dosadašnjih elemenata materijalne i nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, promovišući kulturno i historijsko naslijeđa BiH.

Kroz razgovore, kreativne radove, radionice i izložbe projekat će razvijati kod djece i učenika ljubav prema kulturnom i umjetničkom djelovanju i na taj način promovisati kreativni razvoj, s namjerom motivisanja mladih da samostalno ili u grupama posjete historijske lokacije širom Bosne i Hercegovine, čime se na direktan način promovišu i turistički i kulturni potencijali lokalnih sredina.

Na ovo putovanje vodiće nas Emir Durmišević koji je završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti, Odsjek za likovno-grafičku opremu i ilustraciju knjige, a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na postdiplomskom studiju, na Odsjeku grafičkog dizajna, istražuje ilustraciju kao sredstvo vizuelne i likovne promocije kulturnog i historijskog naslijeđa. Profesionalno se bavi ilustracijom, koncept-artom, karakter dizajnom i animacijom. Radove je izlagao širom svijeta: u SAD-u, UAE-u, Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Austriji, Kipru, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini… Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za svoj profesionalni rad, od kojih je posebno značajna međunarodna nagrada “Zlatno pero”, za ilustraciju, koju dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije. Učestvovao je kao ilustrator na mnogim projektima: Druga strana medalje, Najljepše bosanske bajke, Kamena priča, Bosansko kraljevsto, Stećkopedija…

Prvo predavanje biće organizovano za učenike OŠ “Vladislav Skarić“, u srijedu, 23.marta, u 9:30 sati.

Povezane novosti