REALIZOVAN PROJEKAT MALA ŠKOLA FILMA „KIDS MOVIE STAR“

Podijelite ovu vijest

Cilj projekta bio je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, kroz kreativno i vizuelno izražavanje. Djeca su kroz kratke igrane filmove, za koje su sami pisali scenarije, režirali i glumili, predstavili rizike, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja i poslali poruku da su prepoznavanje i spriječavanje nasilja, jedini načini, da se vršnjačko nasilje zaustavi i da se prevladaju posljedice.

Kroz krativnost i ideje, pokazala su da žele društvo koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku. Djeca iz osnovnih škola „Isak Samokovlija“ i „Vladislav Skarić“ su kroz posebno osmišljene radionice, upoznali proces nastanka scenarija za film, režiju, snimanja i glumu. 30 polaznika bili su vođeni zajedničkim interesima, a rezultati su tri kratka igrana filma, čije autorstvo potpisuju ovi učenici: „Nasilnik kojeg smo voljeli“, „Bakine priče“ i „Pismo“.

Premijerna projekcija filmova održana je u velikoj sali CKM, gdje su polaznicima dodijeljeni i certifikati o uspješno završenoj maloj školi filma. Filmovi koje su napravili osnovci, također su učestvovali u takmičarskom programu “KMS Award”, koje je organizovalo Udruženje MI, u kino sali Općine Novi Grad.

Žiri takmičarskog dijela programa, kojeg su činili Nedžad Begović – reditelj i predsjednik žirija, Aida Bukva – glumica, Emina Šehić – dramaturg i Nermin Kuldija – marketing BH Telecom-a, jednoglasnom odlukom dodijelili su nagradu „FILMSKA KLAPA“, za najbolji scenario: Hanan Hadžić za film „Nasilnik kojeg smo voljeli“ i najuspješniji film „Nasilnik kojeg smo voljeli“.

Udruženje MI, nastavit će s ovakvim aktivnostima i u buduće, kako bi se djeci i mladima pružila mogućnost da slobodno govore o sebi i svojim iskustvima, kreativno razmišljaju i kreativno realiziraju svoje snove, stvaraju kvalitetne vrijednosti i ciljeve u životu, uz marljiv rad i obrazovanje.

Povezane novosti