SEDMICA ISPUNJENA PROGRAMIMA ZA DJECU

premijera škole glume stariji
Novosti

SEDMICA ISPUNJENA PROGRAMIMA ZA DJECU

U toku sedmice koja je iza nas, JU CKM realizovala je niz zanimljivih programa za djecu. U utorak, 25.aprila polaznici Škole glume mlađeg uzrasta,  premijerno su  odigrali predstavu “Mali princ”. U srijedu, 26. aprila, pred punom salom, održana je promocija nove knjige za djecu”Mačak vegetarijanac i žaba u štiklama”.

Ovo je šesta knjiga, višestruko nagrađivane autorice, prof. Elmire Helać-Mekić(tri puta uzastopno nominirana za najveću svjetsku nagradu za književnost,  Astrid Lindgren Memorial Award). Mnogobrojna publika uživala u cjelovečernjem programu, koji je priredila autorica sa svojim gostima i promotorima.

Polaznici Škole glume starijeg uzrasta, na teatarskoj sceni JU CKM, u četvrtak, 27.aprila, premijerno su izveli komediju “Kako nastaje pozorišna predstava”, prema motivima djela “Kako se šta pravi”, češkog autora Karela Čapeka. Prije nego što se predstava prvi put pojavi pred publikom, ona prolazi ponekad trnovit put pun zabune, emocija i nesporazuma, a upravo je to tema ove predstave. 

Ovim komadom polaznici Škole glume pod mentorstvom Adise Zuberović na komičan način upoznali su publiku sa dešavanjima iza kulisa prije nego što predstava ugleda svetlo dana i dočeka premijeru. Polaznici škole, Dinand Pačak, Amina Mehmedović, Ena Veljan, Sajra Sarač, Ajša Hasanspahić i Ali Šabeta, oduševili su sve prisutne u sali.

Režiju predstave potpisuje Adisa Zuberović, scenografiju i plakat, Admir Halilović, kostime i izbor muzike polaznici škole, ton i svjetlo, Džemal Karkelja. Programi su realizovani pod pokroviteljstvom općine Centar i naših prijatelja i medijskih partnera.