OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Podijelite ovu vijest

Još i prije pandemije, procjenjivalo se da svaka osma osoba u svijetu ima problema s mentalnim zdravljem.

No, posljednjih nekoliko godina ostavilo je posljedice na mentalno zdravlje cjelokupne populacije: mnogi su osjetili učinke hroničnog stresa kojem nas je pandemija izložila, a procjenjuje se da je uslijed nje došlo do porasta anksioznih i depresivnih teškoća i do 25%. Zato je slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja „Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava svakog 10.oktobra, od 1992. godine, Udruženje Menssana je  ograniziralo Dane mentalnog zdravlja. Jučer je u prostorijama CKM održan svečani program prezentacije rada udruženja, koje ove godine slavi 10 godina postojanja. Prikazani su kratki igrani film Hana, 17 jednominutnih filmova snimljenih od strane osnovaca i srednjoškolaca na temu mentalnog zdravlja. Odigrana je i predstava „Šifra“, urađena kao finalni produkt psiho dramskih radionica, koje su se radile zajedno sa korisnicima udruženja. Danas će u  prostorijama Udruženja Menssana biti organizovani Dani otvorenih vrata od 12 do 16 sati, gdje su svi dobrodošli, u Ulici Gajev Trg 4.

Budući da je mentalno zdravlje neodvojivo od tjelesnog, kompletna zajednica mora mu posvetiti pažnju koju zaslužuje i učiniti ga prioritetnim.

Povezane novosti