SVJETSKI DAN PRIPOVIJEDANJA

Podijelite ovu vijest

Dana 20. marta obilježava se Svjetski dan pripovijedanja  i Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade. Svjetski dan pripovijedanja – World Storytelling Day, proslava je usmenog pripovijedanja.

Obilježava se svake godine s ciljem promocije umjetnosti pripovijedanja sa što više ljudi, kako slušatelja tako i pripovjedača. Udruženje Bajka i prijatelji, ove godine po deveti put, obilježavaju ovaj datum. Kao članovi FEST-a postali su dijelom globalne porodice pripovjedača, koji diljem svijeta pričaju na različitim jezicima, sa ciljem da se između sebe povezuju. Svake godine izabere se tematski okvir priča s kojima se proslavlja ovaj dan. Tema Svjetskog dana pripovijedanja za 2023. godinu je „Zajedno možemo“.

Obzirom na događaje u svijetu, pripovjedači su osjetili potrebu u društvu da se okupe i zajedno krenu naprijed. Svojim pričama pozivaju na izgradnju zajednice, inspirisanje promjena širom svijeta. Pozivaju da u svojim domovima organizujete male porodične etide, jedni drugima pričate bajke i priče, da ih uprizorite u male kućne teatre pripovijedanja, da ih naslikate ili da se jednostavno omotate čarolijom žive riječi, koja vas može odvesti na putovanja ispunjena traganjem i mudrošću.

U bogatom sedmičnom programu koje je udruženje organizovalo, u petak, 24. marta, za učenike OŠ“Safvet beg Bašagić“, Marina Đorđević pripovijedala je  bosanske narodne bajke, koja su djeca sa velikom pažnjom pratila, u velikoj sali JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Povezane novosti