U multimedijalnoj sali CKM-a prikazan dokumentarni film “Balet u Sarajevu”

Podijelite ovu vijest

U petak, 28. decembra, u Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo prikazan je dokumentarni filma “Balet u Sarajevu“ za građane našeg grada. Film je sniman sredinom oktobra na više lokacija u Sarajevu i obuhvata kompletnu historiju sarajevskog baleta od njegovog nastanka 1950. godine pa sve do danas. Veterani baletne umjetnosti u Sarajevu govore o njenim počecima, razvoju i vrhuncima, kao i o periodu opsade Sarajeva kada su se borili da u tim teškim okolnostima očuvaju balet u gradu.

Njihove priče vode nas kroz sadašnje vrijeme, dok je većinski dio priča ispričan kroz sjećanja, arhivske snimke i život u ratu. Također, film se dotiče i situacije u kojoj se danas balet nalazi u našoj državi i govori o okolnostima u kojima rade i stasavaju nove generacije baletnih plesača. U filmu govore brojni sudionici razvoja baletne umjetnosti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Film “Balet u Sarajevu“ rađen je prema scenariju Ornele Čolić, dok režiju potpisuje baletna umjetnica Nadža Pušilo. Direktor fotografije i montažer je Marko Jovančić, a izvršni producent je Nisrin Kršlak.

Film je rađen u produkciji Udruženja umjetnika Bellarte, a koproducent projekta je BHRT. Projekat je podržan Općine Centar Sarajevo, Grada Sarajeva i potpredsjednika Vlade FBiH Milana Dunovića.

Povezane novosti