Upis članova u novu školu lutkarstva je u toku

Podijelite ovu vijest

Počeo je upis u školu lutkarstva koju organizuje Centar za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo.

Prijaviti se možete najkasnije do 14.07.2019.godine.  Voditelj radionice je Agić Sabit.

Lutkarska radionica treba da okuplja polaznike od starijeg osnovnoškolskog uzrasta i sve zainteresovane.

Svrha radionice je okupljanje mladih te njihovo poučavanje o lutkarstvu ,lutkarskoj animaciji, izradi lutki ,lutkarskoj igri, lutkarskoj improvizaciji, elementima glume i scenskog nastupa.

Lutkarstvo je kompleksna umjetnost koja objedinjuje potrebne vještine raznih vidova djelatnosti, kako umjetničkih ,tako i zanatskih vještina koje su nam često potrebne u svakodnevnom životu.

Da bi kreirali lutku potrebno je prethodno idejno likovno uobličavanje početne ideje, dakle crtež. Lutka je trodimenzionalna i  samim time  je u formi skulpture. Sama lutka, bez obzira na ljepotu i kvalitet izrade ne znači mnogo ako nije osmišljena animacija iste. Kvaliteti lutkarskog prikaza doprinose i glumačke sposobnosti animatora, dakle govor, kretanje na sceni, koncentracija, komunikacija sa publikom, dočaravanje emocionalnog stanja lika, itd. Animator i glumac često mora primijeniti plesne vještine u scenskom nastupu.

Putem aktivnosti u radionici razvijaju se pozitivni socijalni momenti. Ovdje mislimo na druženje i upoznavanje te razvijanje pozitivne emocionalne i socijalne klime u skupini.

AGIĆ SABIT, rođen u Sarajevu, po zanimanju je profesor razredne nastave. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za razrednu nastavu. Kao učitelj radi od 1998. godine. U toku svoje radne karijere bavio se stripom, karikaturom, lutkarstvom i drugim vidovima umjetničkog stvaralaštva. Učesnik je na festivalima i smotrama lutkarstva, drame i teatra za djecu u Bosni i Hercegovini i u susjednim zemljama. Dobitnik je priznanja „Učitelj godine„ za 2017. godinu, koju dodjeljuje Udruženje učitelja Kantona Sarajevo, čiji je aktivni član. Saradnik je mnogih odgojnih, obrazovnih i kulturnih ustanova u Sarajevu, poput Pozorišta mladih,(mjuzikl „Kralj lav”, gdje potpisuje kostimografiju, scenografiju, maske i lutke).U Centru za kulturu Općine Centar u Sarajevu ,u periodu od 2016. -2018. realizuje lutkarske predstave. Kreator je nekoliko lutkarskih predstava ,(„Lutke nam pričaju”, „Balada o ribaru i mačku „ , „Priče o drugarstvu „) koje realizuje u osnovnim školama i drugim javnim i kulturnim ustanovama. Angažovan je i u strip djelatnosti kao  autor edukativnih stripova namijenjenih učenicima osnovnih škola ,(„Vremeplov profesora Historea”).U junu ove godine iz štampe izlazi strip „Nacrtaj mi Sarajevo”. Radi se o šaljivom turističkom vodiču u kojem glavni likovi upoznaju kulturne ,historijske i turističke znamenitosti Sarajeva. U školi u kojoj radi voditelj je dramsko-lutkarske sekcije. U prethodnoj deceniji najviše vremena posvećuje lutkarstvu, kreiranju lutki i predstava, organizuje i realizira lutkarske radionice za učenike, odgajatelje i nastavnike.

Škola traje 3 mjeseca.

Dodatne informacije možete dobiti putem telefona: + 387 33 232 595 ili e-mail-a: info@centarkulture.ba. Ukoliko se želite prijaviti na prijemni čas koji će se održati dana 15.07.2019. u 18:00h. u Centru kulture i mladih u ulici Jelića 1 dovoljno je da nam pošaljete e-mail ili popunite jednostavnu formu u nastavku:

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”5px” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”1″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””]

Prijavi se na Školu lutkarstva

Povezane novosti