Večer poetskog teatra – “Poezija na sav glas”

Podijelite ovu vijest

Ulice Jelića i Ferhadija u utorak, 13.08., u noćnim satima disale su notama, riječima i bojama, na radost svih ljubitelja umjetničkog stvaralaštva.

Pokazalo se kako je street art ili ulična umjetnost danas jedan od popularnijih i za mnoge najslobodniji način umjetničkog izražavanja.
JU CKM organizirala je umjetnički događaj pod nazivom ”POEZIJA NA SAV GLAS” – večer poetskog teatra, u režiji bosanskohercegovačkog pisca, reditelja i teatrologa Gradimira Gojera. Stihove bh pjesnika Alekse Šantića izuzetno emotivno govorio je glumac Adem Smailhodžić, dok je o životu i umjetničkom putu velikog pjesnika govorio Gradimir Gojer. Mladi umjetnik Irhad Baručija na violini oduševio je mnogobrojne prolaznike, dok je slikar Admir Halilović svojim radom o tri velikana, Aleksi Šantiću, Mehmedaliji Maku Dizdaru i Miroslavu Krležu privukao veliku pažnju i još jednom potvrdio da su veliki umjetnici najveće blago svake države.
Šantićeva poezija puna je snažnih emocija i ljubavne tuge. Ona pokazuje pjesnika snažne emocije, elegičnog tona i melodičnog izraza, koji je ostvario niz pjesama duboke inspiracije i doživljenog tona. Šantićeva ljubavna poezija razvila se pod jakim utjecajem bošnjačke ljubavne pjesme, sevdalinke; njegove ljubavne pjesme smještene su u bosanske bašče pune behara i šadrvana. Druga pjesnička tema koja je obilježila Šantićevo stvaralaštvo imala je rodoljubni karakter.

Večerašnji umjetnički događaj pod nazivom ”POEZIJA NA SAV GLAS”-večer poetskog teatra, u režiji bosanskohercegovačkog pisca, reditelja i teatrologa Gradimira Gojera, koji se trebao održati na mostu Festina lente u 21 sat, zbog vremenskih uslova biće odgođen.
Novi termin održavanja ovog događaja, na kojem su trebali nastupiti Gradimir Gojer i glumac Alija Aljević govoreći stihove Mehmedalije Maka Dizdara i Miroslava Krleže, biće naknadno objavljen.

Povezane novosti