“VUNENO POZORIŠTANCE” OBRADOVALO MALIŠANE

Podijelite ovu vijest

Obzirom da su djeca u današnje vrijeme pod jakim dojmom mnogobrojnih čulnih utisaka, koji nepovoljno djeluju na cjeloviti razvoj njihovih bića, cilj projekta“Pričanje bajki i radionica za izradu lutaka-vuneno pozorištance“, jeste da djeci umjesto sadržaja sa ekrana oživimo narodne bajke, pripovijedanje, živu riječ…Figure od ovčijeg runa, djeca i nastavnici sami izrađuju drevnom tehnikom obrade vune, filcanjem.

Male razredne scene inspirisane su valdorfskom pedagogijom i stvaraju se od jednobojnih svilenih marama i materijala iz prirode, koje djeca sama mogu pronaći. Gosti  radionice bili su učenici trećeg razreda OŠ“Vladislav Skarić“. Željka Lemez, umjetnički rukovodilac Udruženja „Bajka“, prvo je mališanima pročitala bajku“Mala vila“, a poslije toga pokazala tehniku filcanja i pravljenja lutaka od vune.

Filcanje je pogodno za rad u mješovitim grupama, gdje ravnopravno mogu učestvovati umjetnici, djeca, nastavnici, osobe sa poteškoćama u razvoju, te je značajno i kao dodatni instrument u inkluzivnoj nastavi. Djeca su pokazala izuzetan interes za ovom jedinstvenom radionicom u BiH. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati sa kojom su pažnjom učenici pravili svoje lutke, koje su na kraju ponijeli svojim kućama. Organizator ovog projekta je CKM, a pokrovitelj Općina Centar Sarajevo.

Povezane novosti