ZAVRŠEN 14. DJEČIJI TEATARSKI FESTIVAL “HAJDE SVIJETE BUDI DIJETE“

Podijelite ovu vijest

Dječiji teatarski festival “Hajde svijete budi dijete“, koji se realizira već 14 godina, pokazao je još obrazovnu moć pozorišta. Gledanjem  predstava u kojima likovi proživljavaju različite situacije koje su obojane pozitivnim i negativnim emocijama, kod djece dolazi do psihološkog razvoja: uče prepoznati emocije i uživjeti se u emocionalno stanje lika (empatija).

Empatija ima vrlo važnu ulogu u kasnijoj dobi, pa ju je važno razvijati je od najranije dobi. Pozorište je za to idealno, jer se empatija razvija prirodno i nenametljivo. Umjetnost i kultura nam omogućavaju da zamislimo svijet koji želimo da stvorimo za i sa svojom djecom i mladima, te su stoga od ključne važnosti u poduzimanju akcija, kako bismo osigurali bolje uvjete za naša društva.

Ovo je vrijeme kada hrabrost i uvjerenost umjetnika koji stvaraju pozorište i performanse za mladu publiku širom svijeta, mogu pomoći da se stvori prostor za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti kod djece i mladih.

Našoj mladoj publici i sudionicima umjetnost, kultura, teatar i performans su trajno potrebni za zdravo odrastanje; ona suštinska iskustva koja pružaju otvaranja, šira gledišta, mogućnost nemogućnosti, zabave i čuda, ljepote i emocija; iskustva koja daju smisao haotičnom svijetu i podsjećaju nas na veze čovječanstva.

Učenici osnovnih škola i mališani iz vrtića, tokom pet dana trajanja festival, uživala su u predstavama ”Mačak u čizmama”,“Meda Pedington“, “Dječak koji ne želi da odraste“, “Razbibriga“, “Zmaj i nogometaševa kći“ i radionicama „Mačak u čizmama“, “Čudesno kraljevstvo“, “Zvukovi magične šume“,“Klovnov kreativni ćošak“.

Jedna milijarda djece lišeno je mogućnosti da uživa jednu ili više usluga, koje su od presudnog značaja za opstanak i razvoj. U svijetu opterećnom podjelama, oružanim sukobima, progonima, terorom, briga za djecu i njihov svestrani razvoj mora biti naša trajna odrednica…

Odvesti dijete u pozorište znači ponovno povezivanje sa predstavom uživo, sa idejama i emocijama, sa ljudskom vezom, a  to znači poštivanje prava djece i mladih na umjetnost i kulturu i slobodu samoizražavanja. Ulaz na sve predstave i radionice bio je slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu  Općine Centar Sarajevo, i podršci Općine Stari Grad, Violete, Laste, El Tarik Oil-a, “Svjetlostkomerc”,”Ella”, Milkomix Ice Tea…Do novog susreta sa festivalom i djecom, organizator JU CKM, upućuje zahvalnost svim sudionicima ove dječije radosti.

Povezane novosti