Završen fotokonkurs “Moje Sarajevo u doba korone”

Podijelite ovu vijest

Kada govorimo o fotografiji kao umjetničkoj disciplini, treba da imamo na umu da sa vizuelnog, likovnog stanovišta, fotografija jeste slika, koja, doduše, nije nastala klasičnim slikarskim metodama i postupcima, ali je u svojoj biti ipak slika i kao takva podliježe istom onom sudu i zakonitostima koje važe za klasične vizuelne umjetnosti, bez obzira na to što taj isti sud i zakonitosti evoluiraju jednako kao i sama umjetnost. Vrijeme izolacija još jednom je pokazalo značaj umjetnosti u našoj svakodnevnici, jer su mnogi od nas utjehu  pronašli u svijetu muzike, književnosti, filma, slikarstva…JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, ovogodišnji 6. Fotokonkurs organizovala je pod motom “Moje Sarajevo u doba korone”, za srednjoškolce i studente. Na konkurs se prijavilo preko 30 autora, sa više od 100 fotografija. Žiri, kojim je predsjedavao Dženat Dreković, umjetnički rukovodilac Foto galerije Jelićeva, kroz koju su u ove dvije godine prošli najznačajniji bh fotografi, odabrao je tri najuspješnija rada i jednu specijalnu nagradu.

Prvu nagradu, u iznosu od 300 KM osvojila je Amina Hodžić, drugu nagradu, u iznosu od 200 KM osvojila je Tesnim Karišik, dok je treću nagradu u iznosu od 100 KM osvojila Almedina Korać. Specijalnu nagradu žirija osvojio je Almin Lihić. Mladi su putem fotografija pokazali senzibilitet, maštovitost i originalnost u ovim zatvorenim vremenima. Pokrovitelj  fotokonkursa bila je Općina Centar Sarajevo.

Podjela nagrada, online izložba i press konferencija, uz obavezujuće mjere zaštite, biće organizovani u srijedu, 13.maja, sa početkom u 12 sati, u prostorijama Centra kulture i mladih-Jelića broj 1.

Vaš CKM

Povezane novosti