REPERTOAR CKM ZA MJESEC NOVEMBAR

Podijelite ovu vijest

Novembar je jedanaeseti i pretposljednji mjesec u godini po julijanskom i gregorijanskom kalendaru, četvrti i posljednji od četiri mjeseca koji traju 30 dana, a peti i posljednji od pet mjeseci kraćih od 31 dana. Novembar je mjesec kasnog proljeća na južnoj hemisferi i kasne jeseni na sjevernoj hemisferi. Na bosanskom i hrvatskom jeziku, novembar je prvi studeni mjesec u godini.

JU CKM, donosi nam  bogat umjetnički program za mjesec novembar, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.

U petak, 3.novembra, počinje 9. Festival bajke za djecu i odrasle, u organizaciji Udruženja “Bajka”. Press konferencija biće održana u Galeriji CKM-Jelića broj 1, u 12 sati, dok će svečano otvaranje biti uz pripovjedačku predstavu Jasne Held, u velikoj sali CKM, u 19:30. Uz mnogobrojne sadržaje koji će se dešavati od 3. do12. novembra, izdvajamo:

-Seminar “Umijeće pripovijedanja”, subota 04.11. od 9:30 do 17 sati i nedjelja 05.11. od 9:30 do 13 sati. Voditeljica seminara: Jasna Held- Galerija CKM,

-Premijera filma “Dilber djevojka”, uz pripovijedanje Tatjane Šojić, četvrtak, 09.11.2023. u 19:30; velika sala CKM,

-Vuneno pozorištance za djecu od 3-7 godina, predstava “Djevojčica sa svjetiljkom”, petak 10.11. u 18 sati, Galerija CKM,

-Antropozofsko-filozofska radionica “Uloga humora u odgoju, obrazovanju i očuvanju zdravlja”, voditeljica radionice Snježanka Jadrijević. Subota 11.11., od 9:30 do 17 sati i nedjelja 12.11., od 9:30 do 13 sati. Radionica je namijenjena roditeljima, pedagozima, vaspitačima, umjetnicima i studentima srodnih fakulteta-Galerija CKM,

-Radionica gestovnih i dodirnih igara: “Značaj dodira u stvaranju atmosfere povjerenja i zaštićenosti”, voditeljica radionice Leila Kostić. Subota  11.11. u 18 sati, CKM Galerija. Radionica je namijenjena stručnjacima u oblasti odgoja i obrazovanja i studentima srodnih fakulteta.

Svi sadržaji su besplatni za korisnike.

       U ponedjeljak, 13.novembra, biće otvorena Izložba portreta bh. umjetnika Samira Hažbića, u Galeriji CKM, u 19 sati.

Od 13. do 17. novembra biće realizovan 26. Festival komedije“Smijeh je lijek“. Želja nam je da na ovim susretima okupimo na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona i podarimo našim sugrađanima smijeha koji nam je tako potreban u svakodnevnici.

Festival će se realizovati pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, i uz  podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad, Violete, Laste, El Tarik Oil-a, “Svjetlostkomerc”,”Ella” i Milkomix Ice Tea.

Program festivala:

Ponedjeljak 13.11.2023.“ŽIRANTI“ Narodno pozorište Zenica

Komedija „Žiranti“, urađena je prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima dramaturga predstave, Hasana Džafića, dramski tekst „Žiranti“ Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije.  To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, nepretenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan  happy end. Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz  pjesmu i ples, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog. U predstavi igraju: Ljubinka Rokvić- Tamara Miličević-Stilić, Ostoja Rokvić-Zlatan Školjić, Ruža Prodanović-Adna Hasanić, Mića Prodanović-Adem Smailhodžić, Gospođa Sofija-Ermina Nišić i Gospodin Đuro-Muhamed Bahonjić. Kostimografija, Ena Begičević, scenografija, Mensur Begičević, muzika, Igor Kasapović. Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

 Utorak 14.11.2023. “ŽENE U CRVENOM“ Narodno pozorište Tuzla

”Žene u crvenom” je nova produkcijska predstava Art Teatra Tuzle i Narodnog pozorište Tuzla. Riječ je o komičnoj drami koja govori o sudbini četiri žene. Predstava je rađena po tekstu Davora Špišića. Glavna priča se odvija oko majke, bivše stjuardese i njene kćerke, te neuspjele žene u četrdesetim, koje su zapale u ekonomsku krizu. Predstava “Žene u crvenom”, osiječkog dramatičara i scenariste, tokom svog dosadašnjeg izvođenja, već je dobila nekoliko značajnih pozorišnih nagrada. Jedna od njih je i nagrada publike od strane internetskog portala teatar.hr, za sezonu 2013./2014., što je bila nagrada publike za najbolji novi dramski tekst. Komičnu priču predstave, publici će donijeti dobro uigrani glumački tim kojeg čine Nora-Elvira Aljukić, Anđa-Jasmina Dedić-Ibrić, Tamara-Meliha Fakić i Dinka-Irma Zukić. Režija, Midhat Kušljugić, asistentica režije, Jasmina Čelebić Tanović, scenograf, Dragan Krstić, kostimografkinja, Vesna Teodosić, kompozitor, Azur Jahić… Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

Srijeda 15.11.2023. “TKO JE OVDJE LUD“ Kazalište Planet Art Zagreb

Komedija D. R. Sandersona, „Tko je ovdje lud“ zabavna je, duhovita i pomalo introspektivna priča o jednoj psihijatrijskoj klinici i njezinim korisnicima. Kroz šest povezanih „psihoterapeutskih“ jednočinki u kojima glumci igraju razne uloge, predstava postavlja pitanje „što znači danas biti normalan“, upoznajući nas s nizom karaktera, situacija i pitanja prepoznatljivih iz svakodnevnog života. Anticipirajući budućnost, šest isprepletenih crnih psihoterapeutskih komedija preispituju granicu normalnoga, u svijetu punom eksplozija, pobijenih Vlada, stvarnih zečeva iz virtualnog svijeta, zagorenih kobasica u bijelom sosu i susreta s Bogom. Tko je ovdje lud? Kombinacija je crne komedije, drame i burleske, koja nas kroz suptilan ludistički pristup upoznaje sa senzibilnim disidentima iz stvarnog svijeta, dok u isto vrijeme razotkriva svu njegovu krhkost. Iščekujući skoru kataklizmu, naši protagonisti traže utočište u klinici Eden, a nas puštaju kući s pitanjem, s koje strane ludila mi odabiremo biti. Reditelj i scenograf, Marko Torjanac. Igraju Natalija Đorđević i Marko Torjanac. Produkcija, Kazalište Planet Art. Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

Četvrtak 16.11.2023. “LIJEVO DESNO GLUMAC“ Zijah Sokolović

Primijetivši da se ljudi i svijet u kome živimo radikalno mijenja, dokazani umjetnik, glumac, redatelj i autor, Zijah A. Sokolović napravio je autorski projekat “Lijevo Desno Glumac”, koja predstavlja mnogo više od pozorišnog uprizorenja. Ovom predstavom Sokolović je obilježio 50 godina svog umjetničkog djelovanja, unutar kojeg su mu dodijeljene 92 umjetničke nagrade i šest nagrada za životno djelo.”Lijevo Desno Glumac” je program, koji se može opisati kao predstava, predavanje, teambuilding i interaktivna radionica. Sokolović duhovito i filozofski, nizom primjera i uspoređivanjem stvarnosti i pozorišne umjetnosti, uči gledatelje da shvate da su i oni glumci u svom teatru i da mogu biti umjetnici u svom životu. Pored edukativnog iskustva, ovaj performans daje osjećaj, vrhunsku zabavu i poučan životni put koji publici nudi razmišljanja izvan okvira, mogućnost propitivanja sebe, svojih stavova, razmišljanja, te svih djela društva i društvenih institucija. Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba. 

Petak 17.11.2023.“SEX I GLAD“ Tarik Filipović

Doktor seksologije, profesor i playboy, kojeg utjelovljuje glumac Tarik Filipović, na

sedamdesetak minuta će vas odvesti na uzbudljivi safari, kroz prašumu pojmovlja iz

područja ljudske seksualnosti. Koliko god živimo u hiperseksualiziranom dijelu svijeta, toliko je još uvijek ova tema mnogima u sferi tabua. “Sex i glad” je predstava koja služi upravo detabuiziranju tih područja ljudske prirode. Naravno, kao i u komičnim prethodnicama i uspješnicama u kojima je sudjelovao Tarik Filipović, kao autor i glumac (Predsjednici&ca, Spektakluk, Magic Act Show, Ćiro…), tako je i ovom monoshowu primarni zadatak opustiti vas, educirati, zabaviti i nasmijati. Jer, smijeh je najpouzdaniji i najučinkovitiji lijek u ova impotentna vremena. A Tarik je dokazani doktor za naše nevolje i mrzovolje. Upoznat ćete ili prepoznati vrste seksualnih odnosa, seksualnih pomagala, ali i seksualne prepreke koje ćemo vam pokušati otkloniti. Osim opće poznatih seksualnih staza, svaka prašuma krije i svoje manje poznate puteljke i stranputice. Objasnit ćemo, dakle, i neke suvremenije fenomene poput cyber seksa, chem seksa ili, na primjer, roll play-a. Predstava je multimedijalna i interaktivna te u formi kolažnog showa nudi red pjesme, red plesa i više redova urnebesne zabave inspirirane ovom vječno intrigantnom temom. Sam tekst je baziran na više dramskih, socioloških i antropoloških predložaka, a kompilirali su ga Tarik Filipović i dramaturginja Nina Skorup, uz redateljski touch Marija Kovača. Producent predstave je Mario Gigović za produkcijsku kuću FIJI. Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

U petak, 17.novembra, nova produkcijska predstava CKM za djecu“Zmaj i nogometaševa kći“, gostovaće  u Travniku, na Pozorišnom-art festivalu za djecu „Ogledalo svijeta u očima djeteta“. Već prepoznatljiv po svom sadržaju i kvaliteti, festival i ove godine donosi pregršt zanimljivih, kvalitetnih i edukativnih predstava i sadržaja. “Zmaj i nogometaševa kći“, autora Mirsada Bećirbašića, lepršava je predstava u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planet zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta.  Zašto su zmajevi zloćudni, mogu li promijeniti ćud? Trijumf dječije dosjetljivosti nad zmajskim prijetnjama, donosi sreću svima kao kad  nikom ne ostaje uskraćena slast rođendanske torte. Kada se ljepota pojavljuje u onom sjaju u kojem blista dječija mašta i znatiželja. Nadahnute glumačke kreacije Armina Omerovića, Ane-Marije Tomić i Senada Bostandžića, ilustrovane muzičkim numerama, čaroliju čine potpunom,  i odvode nas u svevremeni svijet bajke, sa uvjerenjem da su čarolije ne samo oko nas, nego i u nama….Tekst, Mirsad Bećirbašić;Režija kolektivna, Armin Omerović, Ana Marija Tomić, Senad Bostandžić;Muzika i aranžmani, Senad Bostandžić i Halid Hajduković; Igraju Armin Omerović-Zmaj, Ana Marija Tomić-Nogometaševa kći, Senad Bostandžić-Gradonačelnik;Scenografija, Admir Halilović;Kostimi, Amna Kunovac Zekić;Tehnička realizacija, Džemal Karkelja…

Mjesec novembar biće i u znaku 6. Nagradnog likovnog konkursa “Studentski dani 2023.-Portret moga grada“, koji organizira JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo,  pod pokroviteljstvom Općine Centar.  Konkurs je otvoren od 01.11.2023. do 20.11.2023. godine. Manifestacija „Studentski dani 2023“,  projekat je kojim ćemo omogućiti prezentaciju radova studenata završnih godina akademija likovnih umjetnosti sa područja Bosne i Hercegovine. Cilj projekta je stimulacija mladih, pružanje podrške njihovim idejama, te promoviranje stvaralaštva mladih generacija i stvaranje ambijenta za njihov veći uticaj u društvu. Kako nam je jedan od osnovnih zadataka afirmacija i prezentacija mladih, produktivnih snaga Bosne i Hercegovine, u sklopu likovnog konkursa organizirat ćemo kolektivnu izložbu najuspješnijih radova, na kojoj ćemo građane upoznati sa djelima mladih umjetnika i omogućiti prodaju istih. Sve dodatne informacije o likovnom konkursu mogu se naći na našoj web stranici.

Povezane novosti