CKM DOMAĆIN LUTKARSKOM KAZALIŠTU IZ MOSTARA

slika3

CKM DOMAĆIN LUTKARSKOM KAZALIŠTU IZ MOSTARA

Četvrti dan dječijeg festivala“Hajde svijete budi dijete“, u goste nam je došlo Lutkarsko kazalište iz Mostara.

Predstava“Karius i baktus“ je višestruko nagrađiva, vesela i edukativna predstava. U Norveškoj je to kultna knjiga dječije literature, a predstava je vrlo aktualna i korisna jer utječe na razinu zdravstvenog odnosa prema higijeni usta. Puna je nenametljive didaktike i mudrosti za malu djecu. Mali Marko obožava slatkiše, ali ubrzo ima problema sa zubićima. Zbog neredovnog čišćenja, zubi obolijevaju, a u ustima se stvaraju mala „stvorenja“ koja kvare zube i izazivaju zubobolju.

Zubar je taj koji će riješiti problem, a mali Marko će shvatiti da je svakodnevna briga o higijeni zuba neophodna.  U predstavi igraju Jadranka Popović Miljko, Anela Planinić i Tibor Oreč. Režiju potpisuje Jaroslaw Antoniuk. Učenici osnovnih škola “Alija Nametak“  i “Velešićki heroji” uživali su u predstavi i glumce nagradili velikim aplauzom, shvativši poruku priče.

Festival se završava u petak, 21.oktobra, predstavom ”Bijeli klaun”, Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba, i književnom radionicom ”I životinje maštaju, zar ne”.