“MASKENBALSKA PRIČA” ŠKOLE BALETA CKM

slika19

“MASKENBALSKA PRIČA” ŠKOLE BALETA CKM

Potreba za maskiranjem datira još iz drevnih vremena, kada su se ljudi maskirali zbog različitih povoda. Danas se maskenbali održavaju isključivo radi zabave. Kao običaj, prihvaćen je širom svijeta.

Najpoznatiji je onaj koji se tradicionalno svake godine održava u Italiji, u Veneciji. Ponekad se organizuje i u vidu takmičenja, pa se nagrađuje učesnik koji nosi najsmješniji, najljepši ili najvjerodostojniji kostim, odnosno masku.

Popularan je naročito među djecom. Mališani najviše uživaju kada mogu da se obuku u kostim svog omiljenog junaka. Skoro da i nema rođendana ili neke dječje proslave – bez maskenbala. Pod umjetničkim rukovodstvom Jovane Milov, koja vodi Školu klasičnog baleta CKM, održana je “Maskenbalska priča”, u velikoj sali našeg centra. 

Polaznici škole  odplesali su mnoge vesele koreografije, koje su vrijedno i marljivo spremale. Publici su se predstavile dobre vještice kuharice, čarobnjak i čarobne labudice, princeze labudice, vile na mjesečini, vile na šumskom zadatku, vile sveznalice, uz klasičnu muziku. Gosti “Maskenbalske priče”, bili su polaznici Škole savremenog plesa, koju vodi Zulejha Kečo, sa numerom”Running with the wolves”.

Dodijeljene su i grupne nagrade za najbolje plesove, upriličeno je fotografiranje i druženje na sceni sa najmađima. Balet je jedna od najzahtjevnijih umjetnosti, koja traži mnogo odricanja, ali i donosi mnogo radosti, druženja, pravilnog držanja tijela, pa nije čudno što i ljekari preporučuju ovu umjetnost, zbog višestruke korisnosti.

Balet se jednostavno živi punim plućima…

CKM redakcija