Održana press konferencija povodom otvaranja Foto galerije Jelićeva

//Održana press konferencija povodom otvaranja Foto galerije Jelićeva

Održana press konferencija povodom otvaranja foto galerije Jelićeva i izložbe posvećene festivalu ulične umjetnosti

U nastojanju da obogati svoje kulturne sadržaje, Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, u utorak 25.09. otvoriće Art Foto galeriju, sa početkom u 11 sati-Jelića broj 1. Tim povodom održana je press konferencija u ponedjeljak 24.09.,na kojoj je predstavljen budući koncept rada galerije, novi rebranding Centra, kao i programi i projekti koji će se realizirati do kraja godine. Na press konferenciji obratili su se v.d. direktor JU CKM, Armin Omerović, umjetnički rukovodilac Foto galerije Jelićeva, Dženat Dreković i direktor SARTR-a i Festivala Ulične Umjetnosti, reditelj i producent Aleš Kurt.
Pokretači buduće fotografske galerije, u svom dosadašnjem teorijskom i praktičnom bavljenju fotografijom, detektirali su nekoliko specifičnih problema vezanih za ovu oblast, u čije su prevazilaženje spremni uložiti vlastito iskustvo, znanje i energiju, ali i uključiti i druge relevantne institucije i pojedince koji mogu konstruktivno doprinijeti realizaciji planiranih projekata i aktivnosti.

Ključni ciljevi galerije biće organiziranje izložbi; organizacija kurseva, radionica i seminara; edukacija javnosti i unaprjeđenje svijesti i percepcije javnosti i medija o ulozi i značaju fotografske umjetnosti; stvaranje kritičkog mišljenja kroz edukaciju teoretičara i kritičara fotografske umjetnosti; rad sa mladima; rad sa socijalno isključenim skupinama i podrška njihovoj inkluziji u društvo kroz fotografsko stvaralaštvo. Organizovanje prvog FOTO BIJENALA u zemlji, a i regiji. Bijenale bi imalo za cilj okupti najznačajnija imena fotografske umjetnosti iz domaće, regionalne i svjetske fotografske scene. Na taj način galerija bi ostvarila ogroman publicitet, suradnju sa ambasadama i njihovim kulturnim institucijama, agentima i dilerima fotografskih djela, kao i stvaranje domaćeg, fotografskog, tržista koje uopšte i ne postoji. Galerija će, putem fotografije, afirmirati i promovirati istorijsku, kulturnu i umjetničku baštinu Bosne i Hercegovine. Galerija bi surađivala i sa autorima iz ostalih umjetničkih disciplina gdje bi se mogli raditi zajednički multimedijalni projekti. Također bi pratila domaće festivale te radila tematske izložbe i projekte, ali isto tako bi posjećivala regionalne i svjetske fotofestivale, bijenala, radionice… sve u cilju svoje promocije i konkurentnosti na fotografskoj sceni.

Prva foto izložba je posvećena Festivalu Ulične Umjetnosti, koju će otvoriti Dženat Dreković umjetnički rukvodilac Foto galerije Jelićeva. Izložba će za javnost biti otvorena u narednih mjesec dana.

2018-09-29T11:35:12+01:00