Održana press konferencija povodom otvaranja Foto galerije Jelićeva

home-business-hero-global-image

Održana press konferencija povodom otvaranja Foto galerije Jelićeva

Održana press konferencija povodom otvaranja foto galerije Jelićeva i izložbe posvećene festivalu ulične umjetnosti

U nastojanju da obogati svoje kulturne sadržaje, Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, u utorak 25.09. otvoriće Art Foto galeriju, sa početkom u 11 sati-Jelića broj 1. Tim povodom održana je press konferencija u ponedjeljak 24.09.,na kojoj je predstavljen budući koncept rada galerije, novi rebranding Centra, kao i programi i projekti koji će se realizirati do kraja godine. Na press konferenciji obratili su se v.d. direktor JU CKM, Armin Omerović, umjetnički rukovodilac Foto galerije Jelićeva, Dženat Dreković i direktor SARTR-a i Festivala Ulične Umjetnosti, reditelj i producent Aleš Kurt.
Pokretači buduće fotografske galerije, u svom dosadašnjem teorijskom i praktičnom bavljenju fotografijom, detektirali su nekoliko specifičnih problema vezanih za ovu oblast, u čije su prevazilaženje spremni uložiti vlastito iskustvo, znanje i energiju, ali i uključiti i druge relevantne institucije i pojedince koji mogu konstruktivno doprinijeti realizaciji planiranih projekata i aktivnosti.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”5px” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_imageframe image_id=”2492″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”zoomin” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”yes” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”https://themeforest.net/item/avada-responsive-multipurpose-theme/2833226?ref=ThemeFusion” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://test.centarkulture.ba/storage/2018/09/42427514_1863528080433125_8226797804362661888_o-1.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”5px” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text]

Ključni ciljevi galerije biće organiziranje izložbi; organizacija kurseva, radionica i seminara; edukacija javnosti i unaprjeđenje svijesti i percepcije javnosti i medija o ulozi i značaju fotografske umjetnosti; stvaranje kritičkog mišljenja kroz edukaciju teoretičara i kritičara fotografske umjetnosti; rad sa mladima; rad sa socijalno isključenim skupinama i podrška njihovoj inkluziji u društvo kroz fotografsko stvaralaštvo. Organizovanje prvog FOTO BIJENALA u zemlji, a i regiji. Bijenale bi imalo za cilj okupti najznačajnija imena fotografske umjetnosti iz domaće, regionalne i svjetske fotografske scene. Na taj način galerija bi ostvarila ogroman publicitet, suradnju sa ambasadama i njihovim kulturnim institucijama, agentima i dilerima fotografskih djela, kao i stvaranje domaćeg, fotografskog, tržista koje uopšte i ne postoji. Galerija će, putem fotografije, afirmirati i promovirati istorijsku, kulturnu i umjetničku baštinu Bosne i Hercegovine. Galerija bi surađivala i sa autorima iz ostalih umjetničkih disciplina gdje bi se mogli raditi zajednički multimedijalni projekti. Također bi pratila domaće festivale te radila tematske izložbe i projekte, ali isto tako bi posjećivala regionalne i svjetske fotofestivale, bijenala, radionice… sve u cilju svoje promocije i konkurentnosti na fotografskoj sceni.

Prva foto izložba je posvećena Festivalu Ulične Umjetnosti, koju će otvoriti Dženat Dreković umjetnički rukvodilac Foto galerije Jelićeva. Izložba će za javnost biti otvorena u narednih mjesec dana.

Leave your thought here