PROMOCIJA KNJIGE SAMIRE PELJTE“LOV NA NELJUDE“

promocija5

PROMOCIJA KNJIGE SAMIRE PELJTE“LOV NA NELJUDE“

„Čovjeka koji voli knjigu, nikada ne može da obavije pustoš dosade“-Ivo Andrić. U velikoj sali CKM promovisana je knjiga“Lov na neljude“, autora Samira Peljte.

Pred mnogobrojnim posjetiocima, pored autora, o knjizi su svoje impresije govorili Amir Deljkić, Almir Stefanović i Sedin Kozadra. „Knjiga je zbirka kratkih priča autora, kojom kao direktni učesnik dešavanja“92-“95, snagom stvaralačkog bića ispisuje, ne tako davnu prošlost, strogo dosljedno, u duhu objektivnog mišljenja, posmatrajući njen dublji smisao. U tom kontekstu, Samirov prirodni književni dar dolazi do istinskog izražaja.

Filozofski aspekt Samirovih priča, naročito se izražava u pričama“Prebjeg“,“Zagorka“,“Moke“, dok se u pričama“Orah“,“Očuh i pastorak“,“Jazija“ nalaze one tople, ljudske, vedre  ali i tragične strane života, koje su neodvojivi dio ljudskog postojanja uopšte.

Tehnikom i formom književne kratke priče Peljto vlada pouzdano, zanatski, kao da iza sebe ima već desetljeća iskustava u ovom žanru“-riječi su Almira Stefanovića. Autor, kao aktivni sudionik najteže  opsade grada Sarajeva kroz njegovu istoriju, emotivno, ljudski i književno osvrnuo se na neke detalje koji su bili interesantni za sve prisutne u sali.

Amir Deljkić i Sedin Kozadra, dali su lični  osvrt na knjigu, svima je toplo preporučujući. Poslije promocije autor i moderatori ispraćeni su velikim aplauzom, sa željom da Samir Peljto nastavi svoj rad na novim dokumentarističko književnim ostvarenjima, podsjećajući i ne zaboravljajući djelima, na kulturu sjećanja.