FESTIVAL SREDNJOŠKOLSKOG TEATERSKOG STVARALAŠTVA JUVENTAFEST

press2
Press konferencije

FESTIVAL SREDNJOŠKOLSKOG TEATERSKOG STVARALAŠTVA JUVENTAFEST

Danas je u velikoj sali CKM održana press konferencija, povodom 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, u organizaciji Udruženja „Medija-Art“. Prisutnim medijima i gostima obratili su se Jasna Diklić, direktorica Juventafesta, Emina Omerović, selektorica, Adis Omerović, izvršni koordinator festivala, te direktor,  Ernis Šljivo i glumac Armin Omerović u ime Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Deseti Juventafest, pored šest predstava iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, koje će biti odigrane u Narodnom pozorištu, Pozorištu mladih Sarajevo i Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, donosi bogat prateći program u okviru kojeg će, dan prije otvaranja festivala, biti prikazan dokumentarni film „Neki novi Brodvej“ te postavljena izložba plakata studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Povodom jubileja bit će promovirana i monografija „10. godina Juventafesta‟.

“Deseti jubilarni Juventafest je jedna vrsta pobjede i borbe s ovim društvom, sa svjetonazorima i sa svim ostalim elementima kontinuiteta koje je trebalo održati u organizaciji Juventafesta. Jako puno je truda.  Juventafest je dio pokreta za inkluziju. I ove godine smo se fokusirali na Udruženje djece s Down sindromom Banja Luka i dokumentarni film „Neki novi Brodvej“. Film govori o društvenoj nebrizi prema toj omladini i njihovim potencijalima” – rekla je, između ostalog, Diklić. Selekciju 10. Juventafesta i program radionica predstavila je Emina Omerović.”Selekcija Juventafesta utjelovljuje našu misiju, a to je slavljenje različitosti, rušenje predrasuda, pomjeranje granica, i u tom smislu i ovogodišnja selekcija pršti od raznolikosti, slavi hrabrost i prostor slobode.

Takmičarski program otvaramo u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19.30 sati predstavom „Figarova svadba“, u izvedbi English Student Theatrea II gimnazije Maribor, Slovenija” – izjavila je Emina, te dodala da će i ove godine biti održane Muzička radionica, Radionica lutaka iz ormara, Radionica teatarskog klauna, Radionica pokreta kao glumačko sredstvo i radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama „Krećem se – izražavam‟. Uz čestitke na istrajnosti kulturnog maratona, kako je Juventafest nazvao Armin Omerović, direktor dugogodišnjeg partnera festivala Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Ernis Šljivo poručio je:”Velika mi je čast i zadovoljstvo da smo i ove godine dio aktivnosti i vrijednosti Juventafesta koje i mi gajimo u okviru naše scene”. Žiri 10.

Juventafesta čine glumica Jelena Rusjan, rediteljica Selma Spahić i glumica Mirna Jogunčić. Festival će biti zatvoren dodjelom Grand Prix i Specijalne nagrade žirija i predstavom „Međuprostor“, koja nije u sklopu takmičarskog programa.