Izložba historijskih ilustracija “Magični svijet Ilira”

BANER

Izložba historijskih ilustracija “Magični svijet Ilira”

U povodu Dana državnosti BiH, 24. novembra u 19 sati u Galeriji Jelićeva bit će otvorena izložba historijskih ilustracija „Magični svijet Ilira“ akademskog umjetnika Emira Durmiševića.

Posjetitelji će biti u prilici pogledati tridesetak ilustracija koje govore o antičkoj historiji BiH i regiona. 

Ilirski ratovi, vladari, običaji, odjeća i oružja, te njihova sveukupna civilizacija i nakon velih istraživanja predstavljaju jednu apsolutno nedorečenu priču. Interpretacija i vizualizacija kroz knjigu „Magični svijet Ilira“ samo su dio historije stare od dvije do tri hiljade godina. 

„Moj dio je bio da vizualiziram poznate bitke, poznate scene iz života Ilira, da pokušam rekonstruirati uz pomoć profesora likove nekih od ilirskih vladara koji su ostavili najveći pečat,  kako na  područje Bosni i Hercegovini tako i regionalno. Tu se pojavljuje kraljica Teuta, pojavljuje se i Baton, poznat po ustanku protiv Rimskog carstva“, kazao je Durmišević. 

Ilustracije su dio projekta “Magični svijet Ilira”, autora profesora sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u saradnji s Izdavačkom kućom “Mladinska knjiga”.  Kao najznačajnije ilustracije autor izdvaja Batonov ustanak, sukobi sa Rimskim carstvom te rekonstrukcije nekih historijskih građevina. 

Promoviranje zemlje, naroda i kulture je najvažniji zadatak umjetnosti, a ovakve su izložbe prilika da se historija BiH prvo predstavi domaćoj publici.

Postavka ilustracija će biti izložena 20 dana u Galeriji Jelićeva, a zainteresirani građani će je moći pogledati radnim danima u terminu od 9 do 17 sati.