KNJIŽEVNA RADIONICA “I ŽIVOTINJE MAŠTAJU, ZAR NE”

radionica7

KNJIŽEVNA RADIONICA “I ŽIVOTINJE MAŠTAJU, ZAR NE”

Poslije predstave ”Bijeli klaun”, Kazališta slijepih i slabovidnih”Novi život” iz Zagreba, posljednjeg dana dječijeg teatarskog festivala”Hajde svijete budi dijete”, održana je književna radionica ”I životinje maštaju, zar ne”, dječijeg  književnika Fahrudina Kučuka.

Fahrudin Kučuk  je svoje spisateljsko opredjeljenje ograničio na dječiju književnost, kroz sve poznate literarne forme. Objavio je nekoliko romana za djecu, zbirku pjesama, priče, slikovnice. Njegovi romani “Patuljak Dado iz Popova gaja” i “Tajna zvjezdane sobe” dostigli su veliku čitanost, pogotovo kad je riječ o dječijoj književnosti, vrijedno spomena. Učenici osnovnih škola “Nafija Sarajlić” i “Isak Samokovlija”, sa pažnjom su pratili ovu radionicu, postavljajući pitanja i razgovarajući sa našim književnikom, koji se kroz svoju poeziju dotakao mnogih životinja.

Kroz pet dana festivala održano je pet predstava i radionica iz Zenice, Beograda, Mostara, Zagreba i Sarajeva(“Psić boje neba” ;”Ako pčele odu” ”Ljepotica i zvijer” ”Karius i baktus” ”Bijeli klaun”;Radionice-Modeliranje balona/Vanja&Party Time, slikarstva i savremenog plesa, Vuneno pozorištance, Književna radionica za djecu”I životinje maštaju, zar ne”…),u kojima su uživali učenici i nastavnici osnovnih škola, festival koji je još jednom pokazao značaj umjetnosti na razvoj dječije mašte, empatije, dijaloga, tolerancije, obrazovanja, koji je na  trenutak djeci pružio radost igre i odlaska u neke bajkovite i ljepše prostore, njegujući  spontanost i razvijajući stvaralačke i kreativne mogućnosti.

Festival je realizovan uz podršku našeg osnivač Općine Centar Sarajevo, kao i naših prijatelja i partnera koji nas vjerno prate tokom godine.

Hvala!