RADIONICA VUNENO POZORIŠTANCE U SKLOPU FESTIVALA

radionica12

RADIONICA VUNENO POZORIŠTANCE U SKLOPU FESTIVALA

Davno je veliki Albert Einstein rekao:“Ako želite da djeca budu pametna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još pametnija, čitajte im još bajki.”

Poslije predstave Lutkarskog kazališta iz Mostara “Karius i baktus“, umjetnica Željka Lemez, iz Udruženja za podršku obrazovanju, odgoju, kulturi i tradiciji, održala je radionicu „Vuneno pozorištance“. Učenici osnovnih škola “Alija Nametak” i “Isak Samokovlija”, prvo su odslušali bajku “Mali patuljak Korjenko”, a poslije toga pravili kreacije od vune, uz pomoć Željke i svojih učiteljica.

Bajka govori o jednom malenom patuljku zvani Korjenko, koji je živio u korijenju staroga hrasta. Tamo bijaše njegov dom. Topao i mekan. Ispod korijenja staroga hrasta Korjenko je napravio svoju kućicu: malenu kuhinjicu i udoban krevet od lišća. Jednoga jesenskoga dana puhao je hladan vjetar. Korjenko se odlučio popeti na vrh svoga stabla.

To nije bilo lako ali kad se popeo ugledao je kako hrpa suhog lišća pada s grana. Spustio se dolje i poslagao listiće pokraj gustog korijenja. Lišće će mu zasigurno zatrebati. Tada je pogledao gore, a ono na mjesečini kolo vila pleše svoj ples. Patuljak Korjenko je slušao kako vile pjevaju svoju pjesmu. Tako su se lako kretale po zraku…

Današnja radionica realizovana je uz podršku našeg partnera d.o.o. Violete-podružnica Lasta, jednom od najuspješnijih bosanskohercegovačkih kompanija, sa kojom CKM ima dugogodišnju i bogatu saradnji.  Violeta d.o.o. prepoznaje važnost kulture i umjetnosti za cjelokupan napredak našeg društva te im se i ovim putem zahvaljujemo što su u JU CKM prepoznali pouzdanog partnera na tom putu.

Pridruživanjem Laste grupaciji Violeta kreće stvaranje nove uspješne poslovne priče. “Cilj je modernim načinom poslovanja i pristupom razvoju proizvoda s potrošačem, kreirati asortiman sukladno svjetskim trendovima i potrebama tržišta. Sadašnja proizvodnja temelji se na solarnoj energiji, visokokvalitetnim sastojcima i suvremenoj tehnologiji.

Dodatna je želja oplemeniti i osnažiti lokalnu zajednicu novim zapošljavanjima, ulaganjima u poljoprivredu i biti primjerom uspješne domaće proizvodnje”-moto je ove uspješne kompanije.

Hvala!