ZAVRŠEN 8.FESTIVAL BAJKE ZA DJECU I ODRASLE

bajka2

ZAVRŠEN 8.FESTIVAL BAJKE ZA DJECU I ODRASLE

U subotu, nedjelju i ponedjeljak 29.30. i 31.oktobra, bile su završne aktivnosti 8.Festivala  bajke za djecu i odrasl

. U subotu, 29.oktobra, Jasna Held, pripovjedačica iz Dubrovnika i jedna od osnivačica  festivala i počasni član Udruženja Bajke, u velikoj sali CKM, ljubiteljima ove umjetnosti govorila je narodne bajke i tradicionalne priče.

Svojom ljepotom i raznovrsnošću bajke i priče, i danas su privlačno štivo, kako za djeci tako i za odrasle. Ako su ove priče i bajke našle put do vašeg srce, saznaćete mnoge pojave koje se dešavaju u svijetu i možda pronaći zlatni ključić kako ih otvarati, kako doći do prvih saznanja dobra i zla, moralnosti, istine, pravde…Bajke i priče, izvor su mudrosti čovječanstva.

Uče nas o svemu-životu, svijetu, ljudskosti, šta biti Čovjek uistinu znači.  U toku programa prikazan je i animirani film uprizorenja bosanske bajke “Zlatna jabuka“. U nedjelju, Jasna Held je u Galeriji CKM, održala  sminar“Umijeće pripovjedanja“, dok je ponedjeljak bio rezervisan za  likovnu radionicu za uprizorenje bajki i priča u Biblioteci Sarajeva, kao i Putujuću bajku.

I ove godine festival je obilovao radionicama, seminarima, promocijama i susretima pripovjedačkih pokreta, a prije svega pripovjedačkim predstavama za sve uzraste – djecu i odrasle, koje su govorili sjajni umjetnici i pripovjedači.

JU CKM, kao partner ovoga iznimno značajnog festivala, od samih početaka dao je veliku organizacionu i tehničku podršku. Veliki interese vrtića i osnovnih škola za ovim festivalom, pokazao je da su nam, uprkos velikom tehničkom napretku čovječanstva, bajke itekako potrebne, i da čovjek cijelog života teži jednom ljepšem i pravednijem svijetu.

CKM redakcija