Press konferencija povodom 6. JUVENTAFEST-a

VijestPress

Press konferencija povodom 6. JUVENTAFEST-a

Održana press konferencija povodom 6. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva – JUVENTAFEST

Šesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, održat će se u Sarajevu od 13. do 17. septembra 2018. godine. Na festivalu, koji ugostit će skoro 150 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke, sarajevska publika moći će uživati u vrhunskim predstavama: „San ljetne noći“, (Druga gimnazija Maribor, Slovenija), „Low fat life“, Elementary Art school Louny, Češka) „Samo san‟, (Zagrebačko kazalište mladih/Učilište, Hrvatska), „Talas‟, (Omladinsko pozorište Dadov, Srbija), „Kontrolni‟, (Gradsko pozorište Jazavac – Studio Jazavac, BiH), „Sve je u redu‟, (Teatar Gimnazijalac, Srbija).

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”5px” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_imageframe image_id=”2098″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”zoomin” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”yes” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”https://themeforest.net/item/avada-responsive-multipurpose-theme/2833226?ref=ThemeFusion” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://centarkulture.ba/storage/2016/03/VijestPress.jpg[/fusion_imageframe][fusion_text]

Jasna Diklić, direktorica Festivala, na konferenciji za medije, održanoj u našem Centru za kulturu i mlade Općine Centar, koji je i partner ovog Festivala, istakla je da je za organizaciju ovog zahtjevnog događaja zadužena je grupa entuzijasta koja je šestu godinu zaredom i pokretačka snaga Juventafesta. Ovom prilikom gospođa Diklić se zahvalila na značajnoj podršci Centara kulture i mladih Općine Centar Sarajevo mladim entuzijastima zaljubljenicima u umjetnost i kulturu. Armin Omerović, v.d. direktor Centra je pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo partnerstvom na Festivalu, naglasivši da će Centar uvijek podržavati mlade umjetnike, umjetnost i kulturu općenito.

Osim što Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva te doprinosi stvaranju nove teatarske publike, posvećuje i posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti. Tako će i ove godine biti realizirana jedinstvena radionica za nastavnike koji u srednjim školama vode dramske sekcije. U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja.

Ovogodišnji festival počinje svečanim otvaranjem u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19 sati, nakon čega će uslijediti mjuzikl „San ljetne noći“ mariborske Druge gimnazije, a koji će na jednoj od najljepših scena u BiH izvesti čak 50 srednjoškolaca.

Leave your thought here